omSorg om handlar om dig- och mig.


Hur kan vi som jobbar både på scen och inom omsorgen berätta om våra erfarenheter?

Det finns en längtan, den växte under pandemin, efter att samtala om sorg, om skörhet, om att behöva ge sig till andras händer.
Hur vi påverkas av varandra i de mest vardagliga situationer. Och hur det vi ser som vardag rymmer så mycket kärlek, sorg och drama. Det är därför vi vill prata om det här, om sorg, om omsorg. /Karin Blixt, regissör och skådespelare

Flera av oss som arbetar professionellt som skådespelare, dansare, koreografer, konstnärer, filmare författare och poeter, tillhör ofta parallellt den stora gruppen omsorgs-arbetare som bl.a. består av undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter.

OmSorg om är ett undersökande sceniskt arbete där vi delar med oss av personliga erfarenheter från omsorgen, och vad som hände under pandemin.


omSorg om, 11e nov

Torsdagen 11e november, visade vi en offentlig performance på Världskulturmuseet med konstfilm av Hans Carbe. Kvällen avslutades med ett samtal med Ia Mårtensson Astvik, trauma-utbildad gestaltterapeut och leg psykoterapeut, där vi frågar oss hur vi kan hantera de trauman som inte bara patienter men också personal genomgick under pandemin. Och är kärlek en praktiskt kunskap i mötet med en annan människa?

Ett performance med: Karin Blixt, Peter Carlstedt, Minna Elif Wendin

Musik: Björn Knutsson

Konst: Hans Carbe

Moderator: Helen Arfvidsson

Foto: Jarle Hammer

Com.fusion

Vi ingår i Com.fusion, ett projekt om deltagarbaserad konst inom Kultur i Väst. Här ser vi närmare på relationen mellan kulturarbetaren i omsorge och omsorgsarbetaren inom kulturen. Hur påverkar dessa roller varandra?


Vad händer nu?

Vår research fortsätter parallellt med att manus till en uppsättning tar form. Vi bygger vidare för att skapa en berättelse där historier, rörelse och möten med publiken vävs samman.

Vår vision är att möta publik på platser där omsorgspersonal finns, t ex sjukhus, föreningsmöten och konferenser, men också platser som definieras av kulturbegreppet, tex Världskulturmuseet där vardagens rituella koreografier inom vården kan ges nytt innehåll genom att likställas med andra kulturella yttringar.

 

omSorg om har i olika faser stöttats av Byggnads kulturstipendium, Abf Göteborg samt Göteborgs Kulturnämnd, PRONTO, Com.fusion, Vgr.

Skrivprocessen sker med stöd av Dramatikerförbundets ettåriga arbets-stipendium